Sposoby na konserwację żywności

Konserwacja żywności jest niezwykle ważną umiejętnością, którą ludzie opanowali na przestrzeni lat. Dzięki temu możliwe jest znacznie lepsze wykorzystanie zgromadzonej przez nas żywności oraz zabezpieczenie jej przed zepsuciem. W ten sposób możemy radzić sobie z nadmiarem pożywienia i możliwością przechowywania go na gorsze czasy. Początkowe metody na konserwację żywności były dość prymitywne. Przede wszystkim sprowadzało się to do poddania jedzenia obróbce termicznej. Dochodziło do ścięcia się białka oraz do zabicia wirusów i bakterii. W ten sposób możliwe było zjedzenie czegoś, co normalnie nie nadawało się do jedzenia.

Surowa żywność bardzo szybko się psuje (sxc.hu)

Surowa żywność bardzo szybko się psuje (sxc.hu)

Konserwacja żywności

Późniejsze metody były nieco bardziej zaawansowane. Stosowano wędzenie, okładano solą czy konserwowano w alkoholu. Największym przełomem było wynalezienie pasteryzacji. Była to metoda, która pozwalała na szczelnym zamknięciu produktu np. w słoiku. W ten sposób przechowywanie danego produktu było możliwe znacznie dłużej niż dotychczas. Nie było to jednak rozwiązanie idealne, bo okres ten nie był też specjalnie długi. Najlepszym sposobem, który znany jest człowiekowi to mrożenie. W niskiej temperaturze nie dochodzi do rozwoju bakterii. Dlatego możliwe jest przechowywanie jedzenia w takich warunkach nawet przez kilka miesięcy. W temperaturze zera absolutnego możliwe byłoby przechowywanie jej wiecznie.

About admin

Comments are closed.